david_portre 400

Kiss Dávid

Bambusz Test Projekt

“Az erőedzés világából érkeztem. A kettlebell volt az az eszköz, amely annyira magával ragadott, hogy elkezdjek hivatásszerűen edzéssel foglalkozni. Majd gyorsan rájöttem, hogy ez csak egy szelete az erősportoknak, és érdeklődésemet más irányba is szélesítettem. A hagyományos súlyzók, mint a barbell és a dumbbell újabb távlatokat nyitott meg, de itt még mindig a konforzónámon belül tartózkodtam. Ezek az eszközök és a velük végzett tréning alkatilag fekszik nekem. Rendes “gyúrós legóemberként” sokáig természetes volt, hogy csak ülve tudok zoknit húzni, vagy cipőt kötni.

Edzőként azonban kifejezetten zavart, hogy a mobilitásom messze elmarad az erőmtől. A jóga kézenfekvő útnak tűnt ennek javítására. Amikor elkezdtem, azt tapasztaltam, hogy mindenki ügyesebb nálam. Valamiféle ufónak néztem a jógikat, akik egészen extrém dolgokat tudnak csinálni a testükkel, amihez a konditermekhez szokott szemem nem sűrűn lát. Azonnal beleszerettem. Elöntött az a frusztrációval vegyes jó érzés, amit akkor érez az ember, amikor valami nagyon új dolgot tanul. Láttam, hogy hosszú út áll előttem, de nagyon izgatottan vártam.

A következő 3 évemet gyakorlatilag a Mandalában töltöttem. Szinte minden nap gyakoroltam, és nagyjából az összes létező képzést elvégeztem. A hajlékonyságom látványos fejlődése mellett nem várt hatásként fontossá vált elmém megismerése, uralása is. Ez elválaszthatatlan része lett a gyakorlásomnak. A jóga elemeit fokozatosan beépítettem az általam vezetett edzésekbe. Ez elképesztő fejlődéshez vezetett a nálam edző embereknél.

Világosan látszott, hogy a testmozgás messze túlmutat a kondicionális képességek fejlesztésén. A fizikai kondíció és a szellem erősítése mellett kulcsfontosságú elem a közösség maga. A különböző ügyességi feladatok, az együtt játszás nem csak a koncentrációra és a finom motorikus képességekre vannak kitűnő hatással, de felhőtlen, megnyugtató légkört is varázsolnak, ahol az ember felszabadultan létezhet, barátokra találhat. Csodálatos, hogy felnőtt emberek mennyire önfeledten tudnak szórakozni egy teniszlabda vagy egy partvisnyél segítségével! Ráadásul az együtt töltött idő alatt rengeteget tudunk tanulni egymástól, ami nem egy egyirányú folyamat, hanem oda-vissza hat.

Ezek az elemek, mint a test, szellem, közösség összeadva nagyobb eredményt adnak ki, mint a puszta összegük. Van benne valami varázslatos plusz… Nekem ez a Bambusz Test Projekt.

 

BIO

2013 Strogfirst Girya Kettlebell Instructor
2014 OKJ Fitness instruktor
2015 Oktogon Mozgás Akadémia alapítója
2016 OldSchool Training edző és Gerincjóga oktatóképzés
2017 Hatha jóga oktatóképzés és Haladó gerincjóga oktatóképzés
2018 Meditáció és relaxáció oktatóképzés és Mobility training oktatóképzés
2019 Fasciális jógaterápia oktatóképzés
2020 Szociális cirkusz képzés