ferenczi_anita3

Ferenczi Anita

Gerincjóga®, Hatha jóga, Női jóga, Kismama jóga

“A JÓGA: ÖRÖM.” Igazából csak körülírni lehet azt a sok-sok élményt, tapasztalást, amit a jógagyakorlások, óratartások során megéltem. Íme egy nem teljes és – remélhetőleg – nem is végleges leltár arról, hogy számomra mit jelent a jóga.

A jóga a spontaneitás – elfogadni, hogy ami előre eltervezett, az bármikor alakulhat, változhat, formálódhat, legyen szó saját gyakorlásról vagy óratartásról. A körülmények hívásának engedni, nem ragaszkodni előzetes koncepciókhoz, elképzelésekhez. Elfogadni, hogy minden pillanatban mindennek éppen úgy kell lennie, ahogy van.

A jóga áramlás – rátalálni és elmerülni a mozgás, a légzés és a szívverés tökéletes összhangjában. Felfedezni, hogy ez az összhang előhívható – mert eredendően ott van – bármilyen más, jógaszőnyegen túl végzett tevékenységben, legyen az séta, főzés, úszás, tánc vagy éppen szex.

A jóga végtelen – megélni, hogy a jógában nincsenek igazi korlátok, ha vannak is, azok legfeljebb az elme által kreált csalóka akadályok.

A jóga tisztelet – mások és magam határainak, igényeinek felismerése és tiszteletben tartása, a jógahagyomány és az előttünk járó mesterek, tanárok tudásának tisztelete.

A jóga egyensúly – a kint és a bent, a fent és a lent, a tűz és a víz, az erő és a lágyság, a belégzés és kilégzés, az előre és a hátra, a férfi és a női, aktív és passzív egyensúlya– ahol az említett párok nem egymás ellentétei, hanem egymásnak tökéletes kiegészítői.

A jóga változás – nincs két egyforma ászana, két egyforma gyakorlás. Ami ma könnyen ment, holnap kifoghat rajtad, amibe szinte csak belevisz a légzés reggel, abba az esti gyakorláskor lehet, hogy belefeszülsz. Gyakorlásról gyakorlásra figyelni, jelen lenni, és elfogadni, hogy nincs jó vagy rossz “megoldás”, szép és még szebb, majd végül a tökéletes ászana.

A jóga játék – felismerni, hogy a jógában is lehet humor, a jógaórán sem lehetetlen elmosolyodni egy felszabadító gyakorlat során, nem tilos kinevetni magad, de szabad kellő játékossággal és lezseren állni a világ elébe. És mindig lehet más szemszögből, a fejtetőre állva tekinteni a dolgokra.

A jóga öröm – felszabadult ujjongás, ahol megszűnik a tér és az idő. Öröm, ha gyakorolhatok, és nagy öröm az is, ha a jógával kapcsolatos tapasztalataim, élményeim másokkal is megoszthatom.”