2017, Budapest, Domboroczki Vera, Mandala

Domboróczki Veronika

Gerincjóga I Hatha jóga

„Ma úgy döntöttem, hogy beiratkozom jógázni, hogy valami hasznos dologgal töltsem a szabad hétköznap délutánjaimat. Otthon már elég régóta próbálkozom a dologgal, és nagyon élvezem. Ez olyan nekem való! 😉 Pár hónapja már morfondíroztam rajta, hogy el kéne járni jóga órákra, erre ma jövök dolgozni, és itt van a munkahelyemtől pár méterre egy szimpi jógás hely. Hogy ezt eddig miért nem vettem észre?! Minden nap eljövök mellette. Most mondd meg, milyen vak tud lenni az ember. Van egy szvédana nevű jóga, aminek az a lényege, hogy 36-38 fokban, magas páratartalom mellett végzik a gyakorlatokat. Na, ezt fogom kipróbálni először. :)”

2009. január 26., levél egy számomra fontos embernek. Ez az első írásos nyoma annak, hogy a jóga megjelent az életemben. Szórakoztató volt visszaolvasni 8 év után. Hát így kezdődött.

Nagyjából egy év rendszeres órára járás után döntöttem úgy, hogy már nem elég csupán a fizikai gyakorlás és a könyvek nyújtotta ismeretek, többet kell tudnom erről az egészről. Beiratkoztam a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolára. Na, nem azért, hogy jógaoktató legyek, csak a saját fejlődésem miatt. Aztán 2010 decemberében az oktatóm külföldre utazott, és megkért, hogy távollétében helyettesítsem. Az órákon fix gyakorlatsor volt, amit persze már álmomból felébresztve is… De akkor is, teljesen kétségbeestem. Először is még két éve sincs, hogy jógázom. Aztán meg, egyáltalán nem szeretek szerepelni. Mégis valami azt súgta, gyerünk, csináld, kell ez neked! És tényleg. Januárban már kaptam saját órát. Aztán a fősulis kötelező óralátogatások révén megismertem a Gerincjógát. Csodás találkozás. Még a Bhaktival párhuzamosan elvégeztem a Gerincjóga, majd a Jóga mozgásterapeuta oktatóképzést (azóta pedig még sok minden mást). Akkor még csak álmodoztam róla, hogy milyen lehet a Mandalában oktatni. Most pedig itt vagyok. A Mandalában. És jógát oktatok. ☺

 

BIO

2010-2014 Vaisnava jógamester alapszak – Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola
2011 Gerincjóga oktatóképés (Mandala Jógastudiók)
2011 OKJ Sportoktató képzés – Mandala Jógastúdiók
2012 Gerincterápia jógával kezdő + haladó szint (Bene Máté Zoltán)
2013 Ground Force Method (Primal Move) Fundamentals 1 tanfolyam
2013 Gerincterápia jógával mesterképzés (Bene Máté Zoltán)
2013 Jóga mozgásterapeuta oktatóképzés (Mandala Jógastúdiók)
2015 Testolvasás jógaoktatóknak (Mandala Jógastúdiók)
2015 Tensegrity Concept – Alkalmazott Fascia Tréning alapképzés (Mandala Jógastúdiók)
2016 – Jóga és ízületek tanfolyam (Bene Máté Zoltán)

 

Villáminterjú

Ha a jóga a válasz, mi a kérdés?
Vera: Mi az, ami egyensúlyt hoz az életembe?

Hogy telik egy napod?
Vera: A koránkelést (és koránfekvést) évek alatt sem tudtam megszokni, szinte minden reggel úgy indulok gyakorolni, hogy arra gondolok, ha végeztem, hazamegyek, és visszafekszem aludni. Aztán ez a gondolat a napüdvözletek végére általában eltűnik. De kell az a 1,5-2 óra a matracon, ami helyrerak, úgyhogy ez az, ami fix a napjaimban. Aztán jöjjön, aminek kell: munka, óratartás, kikapcsolódás, a következő reggeli rohanást támogató előkészületek, relax, alvás. Valamilyen sorrendben.

A jógának melyik területével foglalkozol most éppen mélyebben?
Vera: Légzés és koncentráció az ászanákban (és azokon túl).

Legtöbbet használd szófordulataid jógaórán?
Vera: “Tudatosítsd a testérzeteket.” “Kontrolláld a légzést, avagy Lélegezz!”☺ “Szemléld a változásokat.”

Ha már öreg, bölcs jógi lennél, mi lenne a legfontosabb üzeneted?
Vera: Nagyon rejtélyes, elgondolkodtató és humoros történekben kifejteném, hogyan keresd és találd meg valódi önmagad. ☺