anitat1

Bánitzky Anita

Gerincjóga I Astanga

“Többször találkoztam már a jógával, de igazán akkor ragadott magával, amikor több év kihagyás után egész véletlenül egy astanga mysore gyakorlásra cseppentem. Nem tudtam mi az az astanga, pláne nem mit jelent a mysore, azt viszont határozottan éreztem, hogy itt most valami fontos történt.

Azóta részem a jóga, és nap mint nap emlékeztet az örök változásra, hogy lehet akármennyire is állandó egy gyakorlatsor, nincs két ugyanolyan gyakorlás. Tanít az elfogadásra, a határok tiszteletben tartására és persze megmutatja azt is, amikor éppen akarásban vagyok. Visszavezet abba a csendbe, amit a nagy nyüzsgésben nem hallok meg, és ahonnan bizonyosságot tudok meríteni, hogy nincsenek kőbe vésett dolgok és bármi megtörténhet.”

 

Villáminterjú

Ha a jóga a válasz, mi a kérdés?
Anita: Mitől látod más színben a dolgokat??

Hogy telik egy napod?
Anita: Jógával kezdem vagy azzal zárom, a kettő között pedig számokat és paragrafusokat bűvölök, értékes időt töltök a hozzám közel állókkal, keresem az éppen aktuális kihívásokat, feszegetem a saját határaimat.

A jógának melyik területével foglalkozol most éppen mélyebben?
Anita: Hangsúlyos fókuszom van a helyes légzésen. Meditációs és pránajáma technikákban igyekszem elmélyedni jobban, és az astanga második sorozat csípőnyitó ászanáit készítem elő.

Legtöbbet használd szófordulataid jógaórán?
Anita: Lélegezd át, figyelj befelé, ne feszíts rá, tartsd tiszteletben a határaidat. Azaaazzz..

Ha már öreg, bölcs jógi lennél, mi lenne a legfontosabb üzeneted?
Anita: Erre nem tudok válaszolni, mert nem vagyok az 🙂 Onnan, ahol most tartok, viszont azt mondanám, hogy pont ott vagy, ahol tartanod kell. Sem előrébb, sem hátrébb.