Balla Bíbor

Hatha jóga, Gerincjóga®

Első találkozásom a jógával gyermekkoromban történt, Nagynéném, aki régóta foglalkozik jógával, tartott nekem kis gyakorlásokat a kertben. Aztán később 16 éves koromban egy utazás során részt vettem első igazi jógaórámon és elhatároztam, hogy amint hazaérek, keresek egy jógastúdiót.  2015-ben az egyetem miatt Budapestre költöztem, a Testnevelési Egyetemen egyre több sportot kipróbáltam, minden érdekelt, és mindenből jónak is kellett lenni. Idővel viszont kezdtem úgy érezni, hogy nem csak arra szeretnék összpontosítani, mennyire gyors vagy esztétikus a mozdulat, hiányoltam a befelé figyelést, amire a jóga lehetőséget ad, így hamarosan visszatértem hozzá.

Először a mozgás oldaláról közelítettem meg a jógát, főleg az ászanák érdekeltek, majd kezdett fokozatosan tágulni a tér. Elhatároztam, teszek érte, hogy a jóga folytonos része legyen az életemnek. 2017-ben jártam először a Mandala Jógastudikóban ahol rögtön azt éreztem, ennél jobb helyen nem lehetnék, így néhány nap múlva beiratkoztam hatha jóga oktató képzésre. Ittam az oktatók szavait, rengeteget tanultam és tanulok is folyamatosan. Érzem, hogy ez a véget nem érő út az, amin tovább szeretnék haladni.

A jóga egy olyan folytonos és végtelen kör, amibe bárki bekapcsolódhat, és mindenki azt veszi magához belőle, amire éppen szüksége van.  Számomra stabilitást ad, visszatérést a saját belső csendemhez, megtanít tisztelni a határaimat. Egyik Mandalás oktatótól hallottam egy gondolatot, ami megragadott, mert kifejezi, a jóga határtalanságát: „A jóga nem a szőnyegen történik, ott csak felkészülünk rá”

 

BIO

2o15 Semmelweis Egyetem (TF)
2o16 Hatha jóga oktatóképzés – Mandala Jógastúdiók
2o18 Gerincjóga oktatóképzés – Mandala Jógastúdiók

 

VILLÁMINTERJÚ

Ha a jóga a válasz, mi a kérdés?
Bíbor: Mi az egyik legjobb dolog, ami történhet velünk?

Hogy telik egy napod?
Bíbor: Reggel vagy a délelőtt folyamán jógázom, egyetemi előadásokra járok, tanulok, napi teendőket intézek, igyekszem minőségi időt tölteni a számomra fontos személyekkel, este jógaórára megyek, vagy valamilyen programra.

A jógának melyik területével foglalkozol most éppen mélyebben?
Bíbor: Légzés és meditáció. Emellett hangsúlyt fektetek arra, hogyan osszam meg másokkal élvezetesen a gyakorlásomat.

Legtöbbet használt szófordulataid jógaórán?
Bíbor: „azt választd ami neked ma jól esik”, „dolgozz a légzéssel”, „figyelj befelé”, „ne minősítsd csak figyeld meg..”

Ha már öreg, bölcs jógi lennél, mi lenne a legfontosabb üzeneted?
Bíbor: Próbáld meghallani a gondolatok mögötti csendet.