TRAUMATUDATOS JÓGAOKTATÁS

oktatói továbbképzés

Budapest 2022. október 28-30.

 

Testünk élettörténetünk térképe. Az ún. szomatikus memória hordozza tapasztalataink testi és érzelmi vonatkozásait önmagunkról és a világról, lenyomata fizikai és mentális sérüléseinknek, traumáinknak. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a testtudati mozgásrendszerek oktatói megfelelő tudatossággal rendelkezzenek az érintés, igazítás, instrukció alkalmazásában, mivel bármilyen testre adott “beavatkozás” triggerként működve tudattalan traumaválaszokat kapcsolhat be a gyakorlóban vagy akár saját magunkban. Fontos hogy oktatóként képesek legyünk ezek felismerése és a biztonságos tér megtartására, hogy elkerüljük az újratraumatizálódást.

A tréning elméleti része a legfőbb szomatikus traumaelméleteket, neurobiológiai kutatásokat  és a kapcsolati munka lélektani hatásait veszi sorra, kitér az érintés és testmunka által aktiválható traumaválaszok mint pélául lefagyás, érzelmi túlcsordulás, disszociációs állapotok felismerésére.

A sajátélményű egyéni és páros gyakorlatok segítségével a résztvevők megtanulhatják  testérzeteik tudatosítását mozgáson és figyelemfókuszáláson keresztül, valamint megtapasztalhatják a kísérés, rezonálás  és egymásrahangolódás élményét, amely segít az oktatói jelenlét megtámogatásában ill. az esetleges traumaválaszok felismerésében és kezelésében.

Tanfolyami napok
2022. október 28-30. (10:00-16:00)

Helyszíne: Mandala Jóga Nyugati

A tanfolyam végén a résztvevők Yoga Alliance YACEP tanúsítványt kapnak.

Tematika:

  • testfókuszú bodywork- saját testérzet megfigyelése, kapcsolati rezonancia, egymásrahangolódás
  • az oktató és a gyakorló kapcsolata
  • az igazítításban és instruálásban rejlő traumatizáló faktorok
  • milyen egy biztonságos érintés/igazítás?
  • hogyan kerülhetjük el az újrataumatizálódás?
  • hogyan ismerjük fel a traumaválaszt? mit tehetünk, hogy csökkentsük a reakciót?
  • az oktató öngondoskodása

A kurzust vezeti Jarovinszkij Vera tanácsadó szakpszichológus, kiképző integrált kifejezés-és táncterapeuta, EMDR practitioner és TRE provider jelölt, astanga gyakorló.

Bemutatkozás

15 évig kortárs táncművészként dolgoztam, emellett végeztem el pszichológiai tanulmányaimat, és az Integrált Kifejezés és Táncterápiás képzést. 20 éve vezetek önismereti-terápiás ill. kiképző IKT csoportokat. 10 éve érdeklődésem a női témájú csoportok felé fordult. Magánpraxisomban ötvözöm a testfókuszú-, tánc és képi kifejeződésen alapuló művészetterápiát, imaginatív technikákat, szimbólumterápiát valamint az EMDR és TRE traumafeltáró módszereket. 2021 őszétől a Traumaközpont munkatársaként is dolgozom. 14 éve gyakorlom rendszeresen az astanga jógát. Éppen ezért külön öröm a számomra, hogy a testfókuszú és traumatudatos szemléletet és tapasztalataimat jógaoktatók között is megoszthatom.

 

 

www.jarovinszkijvera.hu

https://traumakozpont.hu/csapatunk/jarovinszkij-vera/

Biztosítsd a helyed előleggel!

Az előleg (15 000 Ft) díjának befizetésével biztosíthatod a helyed a tanfolyamra. A fennmaradó összeget a képzés kezdetéig vagy az első tanítási napon kérjük befizetni.

A teljes képzés ára: 65 000 Ft
(Mandala Oktatói Klubtagoknak 55 000 Ft)

Választhatsz készpénzes, illetve átutalásos fizetési módjaink közül. A fizetéssel kapcsolatos információkat a visszaigazoló e-mailben küldjük el. A díjak tartalmazzák a helyszín és az oktatók díjait, a tananyagot, továbbá az e-learning felület használatát.

Jelentkezem!

A képzés vezetője

Jarovinszkij Vera

A jógaoktató képzésekre a honlapon található „Jelentkezem” gombbal tudsz a legegyszerűbben feliratkozni. A regisztrációs díjat, amivel a jelentkezésed hivatalossá válik, a stúdiókban személyesen, vagy a honlapon keresztül bankkártyával, illetve átutalással is rendezheted. A teljes díjat az első tanítási napon vagy a tanfolyam kezdetéig kell befizetned, illetve élhetsz részletfizetési lehetőséggel is.

Mennyire mély az anatómiai tudás, amit elvártok, illetve, amit a képzés nyújt?

Mély anatómiai tudást nyújt, viszont nem a klasszikus, hanem a fasciális anatómia van a középpontban. Természetesen előny, ha már tudod az izmok eredését, tapadását, tanultál már anatómiát, de ha ismered az izmok lefutását és funkcióját, akkor is rengeteg újdonságra számíthatsz. Összefoglalva: könnyebb dolgod van, ha már tanultál anatómiát, de akkor is érdemes jönnöd, ha még csak egy abszolút alapszinten (ahogy a legtöbb jógaoktató) vagy anatómiából. A vizsgatapasztalatok alapján biztosan mondhatjuk, hogy a tanfolyam végére el tudod sajátítani az anyagot, és át tudod látni az összefüggéseket.

Mit fogok tudni a tanfolyam végén?

Amire tudásban mindenképpen számíthatsz: fasciális láncok ismerete, az izmokat nem csak elméletedben fogod megismerni, hanem tudni fogod, hogy pontosan hol vannak a testben, ki tudod őket tapintani. Tudni fogod, hogy egy lánc miért felelős, melyek a diszfunkció jelei, és melyek a megoldás lehetőségei. A testolvasást sokat gyakoroljuk, ezzel a testtartást és az izmok állapotát tudod megfogalmazni, és ez alapján manuális és mozgásos kezelést vagy gyakorlatokat adni. Mozgásban is gyakoroljuk a testolvasást, hogy lásd egy komplex mozdulat részleteit, hol sok és hol kevés a mozgás. És természetesen tanulunk minden, láncokhoz kapcsolódó struktúrát.

Mennyire “jógaspecifikus” a képzés? Amit tanulunk, azt a mindennapi életben is lehet hasznosítani, vagy a tananyag kizárólag a jógagyakorlatokra fókuszál?

A tanfolyam áll egy elméleti részből, és egy gyakorlati részből, amelyben vannak jógagyakorlatok és manuális technikák. A elméleti rész nem jógaspecifikus, a manuális technikák sem, inkább a gyakorlatok, de ezeket is tudod használni a jógaórákon kívül. A hallgatói visszajelzések alapján személyi edzőként vagy táncpedagógusként is be tudod építeni ezt a tudást nem jógás mozgásformákba is.

A kurzus inkább terápiás célzatú, vagy a gyakorlást/oktatást helyezi előtérbe, vagy pedig mindkettő egyformán helyet kap a képzésben?

A legpontosabb válasz az, hogy mindkettő. Terápiás abban a tekintetben, hogy az egyensúly helyreállítása és a mozgásfunkció javítása a cél. Viszont nem terápiás abban az értelemben, hogy mozgásszervi betegségek gyógyítása természetesen egy más kompetencia, amelyet egy egyéves képzés alatt nem lehet elsajátítani.

A tanfolyam nagyon hasznos abban, hogy a saját gyakrolásodban és az oktatásodban tudatos legyél, és ne kövess el olyan hibákat, amelyek rövid vagy hosszú távon sérüléséhez vagy egyensúlyvesztéshez vezethetnek. Emellett külön figyelmet fordítunk a gyakori sérülések és ártalmak elkerülésére, de azt is megtanulod, mi a teendő, ha valaki éppen sérüléssel küzd.

Jelentkezem!