FASCIA MOZGÁSBAN – OKTATÓI TOVÁBBKÉPZÉS

Kezdés: Budapest 2022. március. 06.

 

Nincs új a nap alatt, viszont sok olyan jelenség van, amit még mindig nem értünk pontosan. Az emberi mozgás pont ilyen. Sokáig úgy hittük, hogy a mozgás megértéséhez elég az izom- és csontrendszert ismernünk. Viszont csupán az izmok és a csontok ismeretével nem tudjuk megmagyarázni az emberi mozgást, hiszen a járáshoz, futáshoz, edzéshez és a jóga ászanáihoz is használunk még valamit: a kötőszövetet, azaz fasciát.

A fasciális anatómiai szemlélet egyszerre új, ugyanakkor jól illeszkedik az eddigi anatómiai tudásunkhoz. Természetesen a fasciális anatómia is tartalmazza az izmokat és a csontokat, viszont nem csak az egyes struktúrák, hanem a közöttük lévő kapcsolatok és kölcsönhatások is nagy hangsúlyt kapnak. A fasciális anatómia sok szempontból a kapcsolatok és összefüggések anatómiája. Az egyes izmok helyett gyakran teljes, egész testet behálózó fascialáncokat vizsgálunk. Ha egy lánc nem működik optimálisan, akkor megnézzük, hogy melyik kis láncszemmel van a gond a globális hálózatban. Foglalkozhatunk izoláltan és lokálisan a problémás területekkel, de a fasciális szemléletben talán ezek integrációja a legérdekesebb. Hiszen a részek és részletek összehangolt mozgása adja meg a szabadságot a mozgásban.

A képzésen tanultakat nem csak egy-egy jógairányzatban, hanem más mozgásformákban is tudod hasznosítani. A tanfolyam ajánlott oktatóknak, edzőknek, mindenkinek, aki a mozgással foglalkozik. Különösebb anatómiai előképzettség sem szükséges, de egy jógában vagy más mozgásrendszerben szerzett oktatói végzettség erősen ajánlott a képzés megkezdéséhez.

Hivatalos felnőttképzés!

Tanfolyami napok
2022. március. 06., 26., 27., ápr. 10, máj. 01. (9:00-17:00)

Helyszíne: Mandala Movement Liget

Vizsgára jelentkezés feltételei: Jógaoktatói végzettség vagy minimum 2 éves gyakorlói tapasztalat (jóga, Pilates, gyógytorna, AMM, stb.), és az összes modul teljesítése.

Tematika – A tanfolyam 2 fő része:

1. Fasciális láncok

Felületes vonalak: elülső és hátulsó felületes vonal, oldalsó vonal, spirális vonalak. Karvonalak. Mély elülső vonal. Funkcionális vonalak. Az egyes vonalak felépítése és anatómiája. A vonalak jellemzése a testtartás és a mozgás szempontjából.

2. Fascia és mozgás

Mozgás alapaelvei a fasciális anatómia szempontjából. A testtartás és a mozgás elemzése. Lokális és globális mozgások. Izoláció, integráció és improvizáció a mozgásban.
Légzés és core-izomzat a fasciális anatómia szemszögéből. Mozgsáfejlesztés egyéni igények szerint.

Biztosítsd a helyed előleggel!

Az előleg (15 000 Ft) díjának befizetésével biztosíthatod a helyed a tanfolyamra. A fennmaradó összeget a képzés kezdetéig vagy az első tanítási napon kérjük befizetni.

A teljes képzés ára egy összegben befizetve: 94 500 Ft 

Választhatsz készpénzes, illetve átutalásos fizetési módjaink közül. A fizetéssel kapcsolatos információkat a visszaigazoló e-mailben küldjük el. A díjak tartalmazzák a helyszín és az oktatók díjait, a tananyagot, továbbá az e-learning felület használatát.

Tanfolyami díj fizetése (3 részletben):

1. részlet (jelentkezéskor) 15 000 Ft
2. részlet (első tanfolyami napig) 60 000 Ft
3. részlet március. 26-ig fennmaradó összeg
Jelentkezem!

A képzés vezetője

A jógaoktató képzésekre a honlapon található „Jelentkezem” gombbal tudsz a legegyszerűbben feliratkozni. A regisztrációs díjat, amivel a jelentkezésed hivatalossá válik, a stúdiókban személyesen, vagy a honlapon keresztül bankkártyával, illetve átutalással is rendezheted. A teljes díjat az első tanítási napon vagy a tanfolyam kezdetéig kell befizetned, illetve élhetsz részletfizetési lehetőséggel is.

Mennyire mély az anatómiai tudás, amit elvártok, illetve, amit a képzés nyújt?

Mély anatómiai tudást nyújt, viszont nem a klasszikus, hanem a fasciális anatómia van a középpontban. Természetesen előny, ha már tudod az izmok eredését, tapadását, tanultál már anatómiát, de ha ismered az izmok lefutását és funkcióját, akkor is rengeteg újdonságra számíthatsz. Összefoglalva: könnyebb dolgod van, ha már tanultál anatómiát, de akkor is érdemes jönnöd, ha még csak egy abszolút alapszinten (ahogy a legtöbb jógaoktató) vagy anatómiából. A vizsgatapasztalatok alapján biztosan mondhatjuk, hogy a tanfolyam végére el tudod sajátítani az anyagot, és át tudod látni az összefüggéseket.

Mit fogok tudni a tanfolyam végén?

Amire tudásban mindenképpen számíthatsz: fasciális láncok ismerete, az izmokat nem csak elméletedben fogod megismerni, hanem tudni fogod, hogy pontosan hol vannak a testben, ki tudod őket tapintani. Tudni fogod, hogy egy lánc miért felelős, melyek a diszfunkció jelei, és melyek a megoldás lehetőségei. A testolvasást sokat gyakoroljuk, ezzel a testtartást és az izmok állapotát tudod megfogalmazni, és ez alapján manuális és mozgásos kezelést vagy gyakorlatokat adni. Mozgásban is gyakoroljuk a testolvasást, hogy lásd egy komplex mozdulat részleteit, hol sok és hol kevés a mozgás. És természetesen tanulunk minden, láncokhoz kapcsolódó struktúrát.

Mennyire “jógaspecifikus” a képzés? Amit tanulunk, azt a mindennapi életben is lehet hasznosítani, vagy a tananyag kizárólag a jógagyakorlatokra fókuszál?

A tanfolyam áll egy elméleti részből, és egy gyakorlati részből, amelyben vannak jógagyakorlatok és manuális technikák. A elméleti rész nem jógaspecifikus, a manuális technikák sem, inkább a gyakorlatok, de ezeket is tudod használni a jógaórákon kívül. A hallgatói visszajelzések alapján személyi edzőként vagy táncpedagógusként is be tudod építeni ezt a tudást nem jógás mozgásformákba is.

A kurzus inkább terápiás célzatú, vagy a gyakorlást/oktatást helyezi előtérbe, vagy pedig mindkettő egyformán helyet kap a képzésben?

A legpontosabb válasz az, hogy mindkettő. Terápiás abban a tekintetben, hogy az egyensúly helyreállítása és a mozgásfunkció javítása a cél. Viszont nem terápiás abban az értelemben, hogy mozgásszervi betegségek gyógyítása természetesen egy más kompetencia, amelyet egy egyéves képzés alatt nem lehet elsajátítani.

A tanfolyam nagyon hasznos abban, hogy a saját gyakrolásodban és az oktatásodban tudatos legyél, és ne kövess el olyan hibákat, amelyek rövid vagy hosszú távon sérüléséhez vagy egyensúlyvesztéshez vezethetnek. Emellett külön figyelmet fordítunk a gyakori sérülések és ártalmak elkerülésére, de azt is megtanulod, mi a teendő, ha valaki éppen sérüléssel küzd.

Jelentkezem!