JÓGA & KAKAÓ TÁBOR

Négy napos jógatábor tartunk sok gyakorlással és esténként kakaó-szertartással.

IDŐPONT: 2022. június 3-6.

HELYSZÍN: a szépséges Noha Terény (2696 Terény, Petőfi út 21.)

DÍJAK: 74 500 Ft (kedvezmények nem érvényesek)
Az ár tartalmazza a szállást, az oktatók díját, a kakaószertartásokat és napi két étkezést (bőséges reggeli és meleg vacsora)

TÁBOR VEZETŐI: Pápa Gyöngyvér jógaoktató, és Nemes Lilla kakószertartások vezetője

Ha jelentkeztél a táborba, akkor emailben küldjük a részletes napi programot.

A tábor tervezett menetrendje:

 • első nap (péntek):
  14:00 érkezés, szállás elfoglalása
  16:00 jógagyakorlás.
  kb. 17:30 korán vacsorázunk, hogy az esti kakaószertartást már telítettségérzet nélkül el tudjuk kezdeni
  18:30 tábornyitás, beszélgetés
  kb. 20:00 kakaószertartás 7:30-kor
 • szombat és vasárnap:
  kb.8:00-9:30 jógagyakorlás
  10:00 reggeli
  szabadprogram (kirándulás, Bánki-tó, pihenés)
  16:00 kis kakaószeánsz
  17:30 jógagyakorlás
  19:00 vacsora
  20:00 kakaószertartás
 • utolsó nap (Pünkösd hétfő):
  kb. 8:00-9:30 jógagyakorlás
  10:00 reggeli
  11:00 záró kakaószertartás
  12:00 zárókör, elköszönés
  Fakultatív szabadprogram

A Noha Terény egy 5000 négyzetméteren elterülő, dimbes-dombos, zegzugos, ökotudatos szálláshely, alkotó- és közösségi tér a gyönyörű Nógrád megyében.

Szállás 2-3 fős szobákban.

Az étkezés vegán (szuper szakácsunk van!), ha étkezéssel kapcsolatban van különleges igényed (pl. gluténmentes), akkor azt jelentkezéskor a megjegyzés rovatban jelezd felénk. Igyekszünk mindent megbeszélni a szálláshellyel.

A Cacao évszázadok óta a közép és dél-amerikai természeti népek egyik legjobban tisztelt gyógyító növénye. Olyannyira, hogy volt idő, amikor elfogadott volt cacaobabbal fizetni.
Szívnyitó medicinaként, istenekkel való kapcsolódásra, belső utazásra használták, és úgy gondolták, hogy szent madaruk a quetzal is ezt fogyasztja, innen a név görög eredete Theo (“Isten”) broma (“étel”) Theobroma cacao, azaz az istenek eledele. Élénkítő hatású, ezért mélyítheti a meditációt, de használják ecstatic dance eseményekkor, jógával, légzőgyakorlatokkal, hangfürdővel, tradicionális dalokkal is.
Én a shadow work munkára, azaz egy saját magam által fejlesztett meditációval használom, és a jógával kiegészítve szép, gyógyító folyamatokon mehetünk át. Segíti az önmagunk felé mélyíteni a szeretetet, hazaérni és komfortosan lenni magunkban.

Theobromin tartalma a koffeinhez hasonló hatású, de hosszabb és kiegyenlítettebb a élénkségi idő, mint a koffeinnél.

Ugyanakkor nem játékszer, ezért pár szabályt be kell tartani, ha cacaozni támad kedvünk.

 • Mennyiség: embereknél 42g a nagy adag, annál többet nem érdemes fogyasztani, mert kontraproduktiv, émelygés, fejfájás, szédülés, rosszullét párosul hozzá.
  Kistestű állatoknak (kutya, cica, stb) tilos nyers kakaót fogyasztani, mert számukra halálos kimenetelű lehet.
 • Minőség: csak visszakövethető, tiszta forrásból, bio családi gazdálkodásból való, etikus körülmények között nevelt és szüretelt cacaot fogyasszunk.
 • Drog és alkohol: nem ismert a hatásmechanizmus, ezért kontraindikátornak számít, csakúgy mint az antidepresszáns tabletták.
 • Ha epilepsziával küzdesz, akkor ez szintén nem javasolt.
 • Várandósság és gyerekek: a természeti népek kis mennyiségben (10g körül) szoktak adni mindkét csoportnak, illetve a leendő anyáknál rájuk bízzák, mert minden test picit másként reagál, de az általánosan elfogadott a max. 10g körüli mennyiség.
 • Sok folyadék és diéta: tisztított víz, gyógyteák és könnyű, hús és tejtermékmentes (vegán) étkezések segítik a Cacao útját.

Ne feledjük, hogy mi itt vendégek vagyunk, és ebbe a tradícióba bepillantast nyerhetunk egy-egy ilyen szertartás alatt, ezért kiemelten fontos az alázat. A hagyományok szerint a szexuális energia sem jelenhet meg egy szertartáson, valamint a guatemayan tradíció szerinti szertartást csak erre beavatott és maya felmenőkkel rendelkező tarthat. Ezért itt Európában viszonylag ritka az a fajta tradicionális szertartás.
De akkor hogyan lehet mégis annyi cacao kör? Mert felszolgálni lehet a cacaot és közben a ceremónia alatt áldást és jókívánságokat illik mondani a mayákra, a Cacaoval foglalkozó természeti népekre.

Tábor vezetői

Nemes Lilla

kakaószertartás