“Elmerülnék most magamban…”

2022. december 10.
Mandala Jóga Deáktér

Egy délelőtt ahol a jóga, a szabad mozgás és kakaószertartás találkozik. Gyöngyvér hozza a mozgás szeretetét és a jóga szellemiségét. Lilla pedig azzal a titkos összetevővel fűszerezi mindezt, amit a cacaoszertartások alkalmával megismerhettetek tőle, csodás énekhangja és odafigyelése kísér majd minket a meditációban. Az esemény meditációval és kakaószertartással indul, majd ebből a befelé figyelésből indulunk fokozatosan a mozgás felé.

Hiszünk benne, hogy rendkívül hasznos az az idő és tér, amiben az első számú feladatunk az önmagunkban való elmélyedés. A mentális egészségünk szempontjából fontos, hogy néha megálljunk, reflektáljunk, elgondolkozzunk azon, hogy merre tartunk, hogy érezzük magunkat valójában, és más szemszögből tekintsünk az életünkre. Ebben támogat ez a délelőtt, meditációval, mozgással, és egy biztonságos közösséggel. Gyere bátran, ha úgy érzed, hogy elmerülnél most önmagadban…

IDŐPONT: 2022. december 10. 17:00-20:00

HELYSZÍN: Mandala Jóga Deáktér 
(1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 8. bejárat a parkolóudvar végéből!)

DÍJA: 10 800 Ft

VEZETŐK: Pápa Gyöngyvér jógaoktató, és Nemes Lilla kakaószertartások vezetője

A Cacao évszázadok óta a közép és dél-amerikai természeti népek egyik legjobban tisztelt gyógyító növénye. Olyannyira, hogy volt idő, amikor elfogadott volt cacaobabbal fizetni.
Szívnyitó medicinaként, istenekkel való kapcsolódásra, belső utazásra használták, és úgy gondolták, hogy szent madaruk a quetzal is ezt fogyasztja, innen a név görög eredete Theo (“Isten”) broma (“étel”) Theobroma cacao, azaz az istenek eledele. Élénkítő hatású, ezért mélyítheti a meditációt, de használják ecstatic dance eseményekkor, jógával, légzőgyakorlatokkal, hangfürdővel, tradicionális dalokkal is.
Én a shadow work munkára, azaz egy saját magam által fejlesztett meditációval használom, és a jógával kiegészítve szép, gyógyító folyamatokon mehetünk át. Segíti az önmagunk felé mélyíteni a szeretetet, hazaérni és komfortosan lenni magunkban.

Theobromin tartalma a koffeinhez hasonló hatású, de hosszabb és kiegyenlítettebb a élénkségi idő, mint a koffeinnél.

Ugyanakkor nem játékszer, ezért pár szabályt be kell tartani, ha cacaozni támad kedvünk.

  • Mennyiség: embereknél 42g a nagy adag, annál többet nem érdemes fogyasztani, mert kontraproduktiv, émelygés, fejfájás, szédülés, rosszullét párosul hozzá.
    Kistestű állatoknak (kutya, cica, stb) tilos nyers kakaót fogyasztani, mert számukra halálos kimenetelű lehet.
  • Minőség: csak visszakövethető, tiszta forrásból, bio családi gazdálkodásból való, etikus körülmények között nevelt és szüretelt cacaot fogyasszunk.
  • Drog és alkohol: nem ismert a hatásmechanizmus, ezért kontraindikátornak számít, csakúgy mint az antidepresszáns tabletták.
  • Ha epilepsziával küzdesz, akkor ez szintén nem javasolt.
  • Várandósság és gyerekek: a természeti népek kis mennyiségben (10g körül) szoktak adni mindkét csoportnak, illetve a leendő anyáknál rájuk bízzák, mert minden test picit másként reagál, de az általánosan elfogadott a max. 10g körüli mennyiség.
  • Sok folyadék és diéta: tisztított víz, gyógyteák és könnyű, hús és tejtermékmentes (vegán) étkezések segítik a Cacao útját.

Ne feledjük, hogy mi itt vendégek vagyunk, és ebbe a tradícióba bepillantast nyerhetunk egy-egy ilyen szertartás alatt, ezért kiemelten fontos az alázat. A hagyományok szerint a szexuális energia sem jelenhet meg egy szertartáson, valamint a guatemayan tradíció szerinti szertartást csak erre beavatott és maya felmenőkkel rendelkező tarthat. Ezért itt Európában viszonylag ritka az a fajta tradicionális szertartás.
De akkor hogyan lehet mégis annyi cacao kör? Mert felszolgálni lehet a cacaot és közben a ceremónia alatt áldást és jókívánságokat illik mondani a mayákra, a Cacaoval foglalkozó természeti népekre.

Az esemény meditációval és kakaószertartással indul, majd ebből a befelé figyelésből indulunk fokozatosan a mozgás felé. A jóga, a mozgás és a meditáció is egy téma köré rendeződik – a meditációval lelki, a mozgással pedig fizikai síkon is dolgozunk, majd hosszú relaxációval zárjuk a napot.

A részvételhez semmilyen előképzettség, vagy előzetes tapasztalat nem szükséges!

Tanárok:

Nemes Lilla

kakaószertartás